Intro­ducere – Planul B


18 Janeiro 2017

Partidul pentru Animale este singurul partid politic ce pune pe primul loc interesele de toate tipurile – ale oamenilor și ale animalelor. Avem o viziune globală. Aceasta ne face unici.

Pământul are suficiente resurse pentru nevoia tuturor, însă nu pentru lăcomia tuturor. Cea mai mare provocare la momentul actual este să menținem pământul locuibil pentru generațiile viitoare. Un pământ cu aer curat, apă curată, abundență a speciilor, un teren fertil și conviețuirea armonioasă între toți locuitorii acestei planete. Cu o societate în care oamenii se respectă reciproc și au grijă de cei mai vulnerabili. În care bunele servicii de învățământ sunt semnificative pentru toată lumea. O societate în care oamenii au curajul să facă schimbările necesare.

Idealismul este noul realism
Este nevoie de Planul B, pentru că nu există nicio planetă B. Acest program este Planul B. Fără tratarea simptomelor. Fără soluții ce își produc efectele abia după zeci de ani. Fără compromisuri. Ci idealuri ce sunt fezabile și rentabile. Suntem convinși că se poate. Și vom depune toate eforturile în acest sens.

La Camera Deputaților aducem în discuție aceste subiecte pe care politica tradițională mai degreabă le-ar evita. Facem opoziție puternică modului de gândire axat pe o singură problemă, al partidelor ce acordă cea mai mare importanță omului din vest și banilor săi. Modul tradițional de gândire presupune în continuare că întâi trebuie să se câștige bani, înainte să se poată acorda vreo atenție serioasă lucrurilor ce sunt cu adevărat importante. Precum drepturile omului și ale animalelor, prezervarea naturii și a mediului. Condițiile esențiale pentru existența noastră sunt privite ca pe un lux. Privim banii ca pe un scop în sine. Ca și cum ceea ce ne putem permite depinde de sumele de bani în loc de ce ne poate oferi pământul, cum îl împărțim și ce alegeri (morale) facem în legătură cu acesta.
Economia actuală este axată în principal pe a transpune în bani tot ceea ce are de oferit pămânul nostru. Ne dorim o economie care să sprijine ceea ce merită cu adevărat în viață. Precum combaterea sărăciei, promovarea egalității, siguranței și durabilității pământului.

Vreme de generații întregi, copiii s-au așteptat la un viitor mai bun decât ceea ce au avut părinții lor. Până la generația noastră. Suntem primii care își fac griji cu privire la dacă copiii noștri o vor duce mai bine decât noi, atât pe plan material, cât și pe cel nematerial. Pare că suntem prima generație care se confruntă cu schimbările greu de gestionat ce ne vor solicita toată ingeniozitatea și puterea de inovație pentru a menține pământul locuibil.

Planul B. Există totuși soluții.
Criza economică nu a avut loc ca urmare a lipsei de produse și servicii, ci din pricina greșelilor din sistemul economic. Trăim într-o eră în care putem produce și organiza tot ce avem nevoie cu din ce în ce mai puțină mână de lucru. Aceasta oferă o șansă nemaipomenită și mai mult timp de alocat pentru a avea grijă unul de celălalt și de natură. Și dezvoltării personale, inovării, sportului, artei et cetera. Modul în care ne-am organizat economia în prezent, ne stă însă în cale: oamenii trebuie să muncească din ce în ce mai mult și până la o vârstă mai înaintată, în loc de în ce în ce mai puțin și până la o vârstă mai mică. Mulți oameni sunt lăsați pe dinafară. Astfel, persoanele tinere își găsesc greu un loc de muncă stabil și au adesea contracte pe perioadă limitată.
Producția și consumul trebuie să crească nestingherit, fie că în prezent, oamenii se așteaptă la aceasta sau nu. Forța de muncă continuă să fie scumpă ca urmare al nivelului ridicat de impozitare, deși aceasta este disponibilă din abundență. Pe de cealaltă parte însă, materiile prime sunt foarte ieftine, deși acestea sunt rare și în multe dintre cazuri sunt pe terminate, iar exploatarea acestora debalansează natura. Sistemul economic curent cauzează o dependență de creștere și îndatorare din pricina căreia totul se va prăbuși. Ar trebui, deci, să organizăm lucrurile diferit.

Și se poate! Trebuie să nu mai impozităm munca, ci utilizarea materiilor prime, și anume materiile nedurabile. Astfel, produsele durabile vor fi mai ieftine. Plătim mai mult pentru produsele poluante. Astfel vom putea recupera oportunitățile locurilor de muncă externalizate către țări unde nivelul salarial este mai scăzut: gândiți-vă la sectorul textil și alte industrii prelucrătoare și producătoare. Pe toate fronturile va exista mai multă muncă deoarece mâna de lucru va fi mai ieftină. Sistemul de educație și medical vor profita de pe urma acestui lucru. Ne putem folosi timpul, energia și creativitatea pentru a ne „înverzi” toate activitățile și produsele, prin mici inovații în folosul durabilității. În folosul fiecăruia. Un venit de bază pentru fiecare ar trebui luat în considerare în mod foarte serios. Astfel am putea realiza mai multă muncă și mai multe activități ce acum rămân nefăcute deoarece nu avem timp pentru ele sau deoarece sunt prea scumpe.

Există mult mai multe soluții. Dacă terenurile arabile pe care le reconstruim pentru a face fureț pentru industria crescătoare de păsări, ar fi folosite pentru creșterea plantelor pe care să le consume direct oamenii, aceleași terenuri arabile ar putea hrăni de trei ori mai mulți oameni decât în prezent și ar mai rămâne și terenuri libere pentru natură.
Dacă ne-am folosi clădirile pentru a stimula energia în loc de a o irosi, aceasta ar face o diferență în lume.
Dacă vom reduce și vom elimina utilizarea animalelor în scopuri de amuzament, hrană, îmbrăcăminte și experimente, vom avea o societate în care nu doar interesele omului sunt în prin plan, ci acelea ale tuturor ființelor vii.

Viața ar fi mai semnificativă, mai relaxată și mai solidară, cu mai multă siguranță, compasiune și durabilitate. Pământul ar avea ocazia să se regenereze. Societatea ar fi mai durabilă.

O societate durabilă în care te poți simți ca acasă, va fi posibilă atunci când nu ne vom mai axa în mod exclusiv pe creșterea produsului intern brut drept indicator al bunăstării. Ar trebui să ne orientăm mult mai mult spre indicatori precum nivelul siguranței din cadrul societății, spiritul de solidaritate, sănătatea și bunăstarea omului, animalelor și naturii și amprenta noastră ecologică. Trebuie să nu ne mai concentrăm orbește asupra modelelor unilaterale de creștere ale Biroului Central de Planificare, ce nu țin cont de consecințele acțiunilor noastre asupra altor țări.

Ne facem mereu griji în legătură cu numărului ridicat de conflicte la nivel global. Milioane de persoane caută refugiu. Adesea, conflictele sunt agravate de către insuficiențele de apă și hrană și de schimbările climatice. Am putea să facem lumea un loc mai sigur și mai pașnic dacă am îndrăzni să ne uităm la propria contribuție în apariția conflictelor. Precum și la irosirea resurselor secundare; combustibili fosili, apă dulce, fosfat. Dar și strategia noastră agresivă de export ce vine în detrimentul economiilor locale din țările sărace, și industria noastră a armelor ce agravează conflictele. Combaterea foamei și a sărăciei din lume începe prin împărțirea corectă a resurselor pe care pământul le are de oferit.

Nu renunța la idealurile tale
Conform sondajelor, Partidul pentru Animale este preferat de 19% dintre alegători. Și Dumneavoastră faceți parte dintre aceștia, altfel nu ați fi fost aici. Acest program își propune să vă aducă la cunoștință viziunea globală a Partidului pentru Animale. O viziune bazată pe cele patru principii ale noastre; compasiune, durabilitate, libertate personală și responsabilitate personală. Planul nostru B nu este scump în materie de bani, însă solicită curajul cetățenilor neînfricați de a schimba mersul lucrurilor. Și pe 15 martie 2017.

Vom folosi votul Dumneavoastră astfel:

1. Economie și locuri de muncă
Banii sau viața?

2. Drepturile animalelor
Animalele au dreptul de a trăi în felul lor.

3. Agricultură și hrană
Doar o agricultură sănătoasă produce hrană durabilă.

4. Natură
Natural: plasează pe primul loc ceea ce este cel mai valoros.

5. Mediu înconjurător, climă și energie
Protejează tot ceea ce este de valoare. Împarte în mod corect tot ceea ce este rar.

6. Locuințe, îngrijiri, învățământ, știință și cultură
O societate în care fiecare se poate simți ca acasă.

7. Siguranță, intimitate, drepturi cetățenești și conducere integră
O conducere ce ascultă de dorințele cetățenilor (fără a-i asculta pe cetățeni).

8. Europa, cooperare pentru dezvoltare, refugiați și apărare
O imagine justificabilă a lumii, la nivel global!

Read the full version of the electoral programme for the national elections in 2017 here (in English).