Worldlog Tjedan 19 – 2015


4 May 2015

Imam dobru vijest za početak! Zahvaljujući prijedlogu naše stranke, nadalje se ne može više bušiti plin oko nizozemskog waddenskog otoka Terschelling. Većina Donjeg doma glasala je za naš prijedlog. Terschelling se nalazi u Waddenskom moru. Ovo je jedinstvena, zaštićena priroda koja se trenutno ne štiti dovoljno od štetnih aktivnosti poput bušenje plina i sakupljanje soli. Vrlo sam sretna što je naš prijedlog usvojen i što se nastavljamo boriti da se u budućnosti oko područja Waddena ne nađu nove bušotine.

wl19_terschelling

U svojem sam Worldlogu od prije dva tjedna pisala o prijevari s purećim mesom koja je bila primijećena kod nekoliko nizozemskih mesara. Nizozemska agencija za sigurnost prehrambenih i potrošačkih proizvoda započela je istragu kako bi istražila da li mesari strukturalno kupuju jeftinije pureće meso koje prodaju kao janjeće.

Prošlog sam tjedna pisala i o izbjegličkoj struji iz, između ostalih, Sirije kao rezultat građanskog rata koji se tamo odvija. Ja i dalje unutar, ali i izvan Donjeg doma pokušavam ukazati na to kako je bitno ove probleme staviti u širu perspektivu. Ne smijemo se usredotočiti samo na kratkoročna rješenja, već i na samu srž problema. Problematika izbjeglica se, primjerice, veže i za činjenicu da mi više konzumiramo nego što to zemlja može podnijeti: nestašica hrane, suša i sijeća šuma. To su sve problemi koji uzrokuju konflikte, rat i strujanje izbjeglica. To tvrdi i ovo istraživanje. Mislim da je krajnje vrijeme da politika ozbiljno shvati ovaj problem!

wl19_droogte

Iz jednog izvještaja WNF-a može se iščitati da ako se ništa ne poduzmemo, da ćemo do 2030. godine izgubiti 170 milijuna hektara šume. Stosedamdeset milijuna hektara zemlje je iste veličine kao Njemačka, Francuska, Španjolska i Portugal zajedno. Sijeća šume odvijat će se na 11 područja od kojih se 10 nalazi u tropskim krajevima. WNF navodi kako je glavni razlog sijeće rastuća poljoprivreda, osobito uzgoja stočne hrane. Najnovije studije pokazuju da je Europa jedna od najvećih uvoznika proizvoda koji se vežu za sijeću šuma. Velike su promjene potrebne u stočarstvu i našem potrošačkom ponašanju.

Naletjela sam na ovaj članak u New York Timesu, te ga želim s vama podijeliti. Govori o modernom ropstvu u ribarskoj industriji. Riba i plodovi mora koji se nalaze na našem tanjuru izgleda često love teško iskorištavani radnici. The Guardian je prije godinu dana istražio i izvijestio o ovoj temi.

Dobre vijesti za Srbe! Naš se dokumentarac Meat the Truth sad može pogledati i sa srpskim titlovima. U postavkama Youtube možete sada izabrati jezik titlova. Javite svim svojim srpskim poznanicima i prijateljima! Meat the Truth se može pogledati na mnoštvo jezika, između ostalog na engleskom, kineskom, hrvatskom, španjolskom, portugalskom, slovenskom, talijanskom, turskom, njemačkim i francuskim jezikom.

Srdačan pozdrav, Marianne