Party for the Animals: Dutch trade policy should not obstruct circular agri­culture


11 декабря 2018

Nizozemska vlada mora odsada ispitati je li trgovinska politika Ministarstva vanjske trgovine u sukobu s ciljem ostvarivanja kružne poljoprivrede. Većina nizozemskog Donjeg doma podržala je tu žalbu Stranke za životinje u kabinetu. “Svatko tko želi kružno uzgajati morat će također promijeniti svoju trgovinsku politiku i zaustaviti vozikanje hrane i životinja diljem svijeta”, kaže Stranka za životinje.

To globalno razvlačenje sa stočnom hranom, životinjskim proizvodima, gnojivom i živim životinjama nije samo katastrofalno za životinje, klimu i poljoprivrednike. Također je potpuno suprotan nedavno objavljenoj poljoprivrednoj viziji nizozemskog ministra poljoprivrede. Ova poljoprivredna vizija ima za cilj obnovu poljoprivrede. Kružna poljoprivreda znači da je poljoprivreda organizirana na regionalnoj razini. To znači da se stočna hrana uzgaja na regionalnoj razini, da se poljoprivredni proizvodi prodaju na regionalnom tržištu, da potrošači znaju odakle dolazi njihova hrana, da poljoprivrednici dobivaju pravednu nagradu i da se gnoj od životinja koristi za gnojidbu poljoprivrednog zemljišta gdje uzgaja stočna hrana za lokalne stočare.Tako se stvara zatvoreni i transparentni poljoprivredni ciklus.

Politika nizozemskog ministra vanjske trgovine trenutno je suprotna ovoj kružnoj viziji. Nizozemski dužnosnici rade diljem svijeta kako bi se osiguralo da se nizozemska proizvodnja može izvesti u inozemstvo. Nizozemske tvrtke aktivno su uključene u izgradnju ruta za transport soje kroz amazonsku šumu. Ova soja nije namijenjena ljudskoj prehrani, već nestaje u trbuhu nizozemskih životinja.

Uz nizozemsku državnu pomoć, stočarska industrija je izgrađena u zemljama poput Ukrajine, Rusije,Turske i Kine.Tvrtke u tim zemljama tada se natječu s nizozemskim poljoprivrednicima.Trgovinski ugovori koji olakšavaju sve ovo mogu jednostavno računati na popis ministra vanjske trgovine. Esther Ouwehand, članica parlamenta Stranke za životinje: “Ova ekspanzivna trgovinska politika je sve što kružna poljoprivreda nije.”